Én nem vagyok magyar? Vers, prózamondó és esszéíró verseny a Nyíregyházi Szakképzési Centrum iskolái számára

  1. november 14.

A versenyre, amely immár ötödik a nyíregyházi Szakképzési Centrum történetében, a főcímet „Én nem vagyok magyar?”és az alcímet, „Ember az embertelenségben”, szem előtt tartva, de az esszének az „Az univerzum összetartó ereje nem a háború, hanem a béke” indító gondolatát adva, azt részletesen kidolgozva vártuk el a kedves jelentkezőktől.

A téma nehéz, hiszen mi, akik jelen vagyunk, nem ismerjük milyen a háború, elképzeléseink is csak könyvekből, filmekből vagy fantáziánk világából vannak a háborúról, amely minden bizonnyal sokkal szörnyűbb, mint azt az említett források leírják.

A „Nagy Háború” befejezésének 100. évfordulójára emlékeztünk ezzel a versenyünkkel. Fel akartuk hívni a mai fiatalok figyelmét a versekkel, az esszékben megfogalmazott olykor fájó, olykor optimista gondolatokkal arra, hogy tegyenek meg, tegyetek meg mindent, hogy ne legyen háború soha többé. A háború a pusztítás, a népirtás (a csak parancsot teljesítek szlogen mögé bújva), öldöklés, az anyagi és szellemi értékek és a lélek pusztulása. Kiöl, megsemmisít mindent, amit az emberiség addig elért. Életek vesznek oda, gyermekek maradnak árván, szétszakít családokat, barátságokat, szerelmeket.

Mindenkinek felelőssége van az élet iránt,, a jövővel szemben. Küzdjetek az összefogásért, a fegyver bevetése, a szembefordulás ellen, az ártó hatalmi pozíciók megszerzése ellen. Mindannyiunk közös felelőssége, hogy a békét, amelyben élünk, megtartsuk és értékeljük.

Az a tény, hogy 33 esszé érkezett, azt mutatja, hogy a téma felkeltette az érdeklődéseteket. Mélységesen elítélitek a háborút, félve fogalmaztátok meg, hogy ha jönne egy újabb, akkor az az előzőktől is szörnyűbb lenne, mert a fegyvernemek sokat fejlődtek, és hatásuk kiszámíthatatlan. Azt is leírtátok, hogy mennyire megnyugtató érzés, úgy élni, hogy békés napokat tudhatunk magunkénak, hogy a munkánkat nem zavarja meg fegyverek ropogása, és amit végzünk, az békés célokat szolgál.

Az értékelési szempontok:

Tartalom, stílus és forma voltak az esszé értékelésének fő elvei, ha az elvárt terjedelmet a dolgozat elérte. Fontos volt az értékelő bizottság számára, hogy a leírt gondolatok mennyire önállóak és mennyire fedik le a témát, hogyan tudnak hatni az olvasóra, milyen érzelmeket váltanak ki és a szerzőjük mennyire azonosult a versenykiírás témájával: Az univerzum összetartó ereje nem a háború, hanem a béke.”

Iskolák tanulói kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, mind versmondásban, mind esszéírásban.

 

Esszé:

Második lett Kállai Gergő 10. A osztályos tanuló az Inczédyből, felkészítő tanára dr. Elek Ottó.

Nagyon eredeti elmélkedés a háborúról és békéről egy 16 éves fiú részéről, aki kiemeli a lelki sérelmeket is, az egyéb veszteségeken kívül. Nagyon megragadott az a sora a dolgozatának, hogy a béke sosem követel áldozatokat, félelem nélkül és szabadon lehet élni, a béke közös ügye az emberiségnek, és harmóniát teremt.

Különdíjat kapott Vónya Szabolcs 9. A osztályos tanuló az Inczédy diákja egyéni hangvételű és személyes vonatkozású munkájáért. Felkészítő tanára: Serdültné Molnár Ildikó.

Versmondás:

Első helyezést ért el Peres Máté iskolánk 10. A osztályos tanulója, aki versével és versmondási stílusával lenyűgözte a közönséget. Gyóni Géza Csak egy éjszakára… című versével.

Második helyezést ért el Macsuga Patrik 9. A osztályos tanuló, fantasztikus hangjával és mindenkit lenyűgöző interpretálásával.

Harmadik helyezést ért el Szaniszló Lajos 10. a osztályos tanuló, aki zenei aláfestéssel tette versét még hatásosabbá.

Különdíjban részesült Hudák Péter 10. A osztályos tanuló, mély átéléssel előadott versmondásáért.

Mindezeken kívül, az iskolánk fiúkórusa kiegészülve néhány volt tanítványunkkal, nagy sikert aratott az első világháborús katonadalokkal. Külön érdekessége volt a műsorszámnak, hogy tárogatón kísért Martinovszky István volt zeneiskolai igazgató, előadóművész, amelyért köszönetünk. Elmondhatjuk, hogy büszkék lehetünk arra, hogy iskolánkban ennyi tehetséges tanuló van, akik egy ilyen színvonalas versenyen elhozták a főbb díjakat. Gratulálunk, és reméljük, a jövőben is hasonló sikereket fognak elérni.

felveteli_inczedy_2020